sobota, 20 października 2012

Dynia. Niedoceniane warzywo najbardziej znane jest w formie straszących główek, choć i zupa krem jest wielce popularna. Jej delikatny smak czasami przybiera formę słodką i delikatną, ale w odpowiedniej oprawie może stać się także pełnowartościowym daniem obiadowym.
Dziś tanio i pożywnie. Danie wymyślone specjalnie w myśl akcji "Nakarm się studencie."

Koszt to niecałe 6 zł na 4 naprawdę głodne osoby. ;]
Skład:
1. Placki:
200g dyni,
1 duży ziemniak,
1 marchewka,
1 jajo,
pół szklanki mąki (ja użyłam żytniej),
sól, pieprz, majeranek i oregano
2. Wkładka:
4 pieczarki,
pół pomidora,
trochę szynki/kiełbasy/kurczaka wedle uznania,
4 plastry sera.

Przygotowanie:
Placki
1. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Wbić jajo, dodać mąkę i przyprawy.
3. Dokładnie wymieszać.
4. Rozgrzać patelnię z olejem.
5. Formować małe placuszki i smażyć na rumiano.
Wkładka:
1. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć.
2. Pomidora i szynkę pokroić. Dodać na patelnię.
3. Na gotowe placki wyłożyć masę, przełożyć serem i położyć kolejną warstwę placków.

*Masę warzywną można również upiec w silikonowych formach od muffinek, wtedy osiągamy zdrowsze i mniej kaloryczne danie.

Bardzo rzadko używam mąki pszennej, zatem żytnia i razowa królują w mojej kuchni.

Tagged: , , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz