Nie jest prawdą, że tylko Poznań ziemniakiem stoi. Kuchnia regionalna Suwalszczyzny opiera się głównie na dwóch produktach: ziemniakach i cebuli. Wszak to zbyt bogate tereny też nie były, to czym biedna gospodyni miała karmić wszystkie dziatki swoje?
Zacierkę do zupy każdy zna. Ta jest nieco inna. Jest to swoista zupa z zacierkowych klusek ziemniaczanych.
Składniki:
kilogram ziemniaków,
1 duża cebula,
gruby plaster boczku - ok. 4 cm,
olej,
majeranek,liść laurowy,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Zetrzeć ziemniaki, odcisnąć wodę do drugiej miski. Do masy dodać krochmal, który ustał w misce z sokiem z ziemniaków.
2. Zagotować wodę z listkiem. Bardzo mocno ją posolić, gdyż ciasta nie doprawiamy.
3. Do masy ziemniaczanej dodać majeranek, wymieszać i formować maleńkie kluski. Dodawać na wrzącą wodę. Gotować ok. 15 minut.
4. Cebulę i boczek pokroić. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z zacierkami.
Potrawa może nie jest wytrawna i fotogeniczna,ale za to stanowi pożywny, zimowy obiad dla biednego studenta.
Zacierkę do zupy każdy zna. Ta jest nieco inna. Jest to swoista zupa z zacierkowych klusek ziemniaczanych.
Składniki:
kilogram ziemniaków,
1 duża cebula,
gruby plaster boczku - ok. 4 cm,
olej,
majeranek,liść laurowy,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Zetrzeć ziemniaki, odcisnąć wodę do drugiej miski. Do masy dodać krochmal, który ustał w misce z sokiem z ziemniaków.
2. Zagotować wodę z listkiem. Bardzo mocno ją posolić, gdyż ciasta nie doprawiamy.
3. Do masy ziemniaczanej dodać majeranek, wymieszać i formować maleńkie kluski. Dodawać na wrzącą wodę. Gotować ok. 15 minut.
4. Cebulę i boczek pokroić. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z zacierkami.
Potrawa może nie jest wytrawna i fotogeniczna,ale za to stanowi pożywny, zimowy obiad dla biednego studenta.
0 komentarze:
Prześlij komentarz