czwartek, 15 listopada 2012

               Uwielbiam połączenie owoców z mięsem. Słodycz owoców wspaniale komponuje się z wytrawnością mięsa, jak i podrobów. I nie trzeba bać się takich połączeń, zestawiając co najwyżej rybę z cytryną, kaczkę z pomarańczą i wątróbkę z jabłkiem. Oczywiście każdy z tych zestawów jest sprawdzony i smaczny, ale zwłaszcza zimową porą, gdy jesteśmy znudzeni monotonnym jadłospisem, warto eksperymentować.
Połączenie wiśni z wątróbką może być korzystne nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim z uwagi na ich zawartości odżywcze:
-> wiśnie - antyoksydanty, witamina C, karoten, witamina B, potas, wapń, magnez - chronią serce i działają przeciwzapalnie,
-> wątroba wieprzowa - źródło witamin A,C, D, E, K oraz białko, żelazo, cynk i kwas foliowy.


Składniki na 2 osoby:
300 g wątroby wieprzowej,
pół czerwonej cebuli,
100 g wiśni, najlepiej kwaśnych,
łyżka mąki razowej,
2 łyżki oliwy,
tymianek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Zdjąć błonkę z wątróbki, pokroić w cienkie plastry. Mąkę wymieszać z przyprawami i obtoczyć w powstałej panierce wątróbkę.
2. Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron. Dodać cebulę. Zeszklić.
3. Dodać wiśnie. Dusić razem, aż puszczą sok. Należy pamiętać, że nie wolno wątroby obrabiać zbyt długo, bo robi się twarda.
4. Świetnie smakuje podana z pieczonymi ziemniakami.

Przepis bierze udział w akcji "Odporni ze smakiem"

Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz