sobota, 27 kwietnia 2013

        Ostatnio zapanowała ogromna moda na pieczenie chleba. Może spowodowane jest to tęsknotą za prawdziwym, domowym jedzeniem. A może to kwestia tego, że chleb spada na jakości, już nie mówiąc o pieczywie z supermarketu, które przypomina glinę napompowaną powietrzem. Trudno osądzić. Ważne jest to, że produkty eko i potrawy tradycyjne przestają być snobizmem i chwilową modą. Zauważam zmiany. Nie jest to może rewolucja żywieniowa, ale powolny proces uświadamiania sobie, jakie śmieci serwujemy swojemu organizmowi. 
         Dziwne, że tradycja pieczenia chleba przycichła w mojej rodzinie na kilka dobrych lat, a może nawet kilkanaście. Kiedyś babcia piekła chleb naokragło. Doskonale to pamiętam. Pękate, pachnące bochny wyciąganie z kaflowego pieca. A na koniec suszyło się bezy. Pycha. ;) 
       Ile to ja się nasłuchałam, że aby upiec chleb na zakwasie to takie trudne. Bzdura. Pierwszy chleb ma prawo się nie udać, jak każde nowe danie. Ale kolejne próby będą więcej niż zadowalające. Obiecuję. Dziś do swojego dosypałam suszone płatki pomidorów, które nadały intrygujący posmak. Ciepły chleb + odrobina masła i awokado. I jestem u bram gastroraju. 


     Chleb żytni z suszonymi pomidorami
I. Zakwas:
3 łyżki mąki żytniej,
ok. 1/2 szklanki letniej wody,
duża szczypta soli.
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 noce. 

II. Chleb:
2 szklanki mąki żytniej z grubego przemiału,
szklanka mąki pszennej,
1 i 1/3 szklanki letniej wody,
pół łyżeczki brązowego cukru,
3 łyżki ziaren słonecznika,
3 łyżki suszonych płatków pomidorów.

1. Zakwas przełożyć do dużej miski.
2. Dodać wodę i cukier. Rozmieszać.
3. Dodać oba rodzaje mąki. Wymieszać ciasto widelcem (aby dochodziło powietrze).
4. Dodać słonecznik i płatki pomidorów. Delikatnie wyrobić. Odstawić na 20 minut.
5.  Następnie przełożyć do natłuszczonej formy. I odstawić na godzinę w formie. Można obsypać wierzch słonecznikiem.
6. Piec 10 minut w 220 stopniach i kolejne 40 minut w 190 stopniach. Wyłączyć piec i zostawić w cieple na kolejne pół godziny.
Aby chleb lepiej się piekł, należy wcześniej włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą na 10 minut.

                                 
                                                                  Smacznego!

Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz