piątek, 9 sierpnia 2013

     Wpis zacznę od wyznania: nazywam się Karolina i jestem rybożercą. Uwielbiam delikatną strukturę ryby i to, że da się ją przyrządzić na setki sposobów (wbrew zachodniej modzie na fish&chips). Lecz przede wszystkim zachwyca mnie wielość gatunków, szeroka gama smaków od hodowanych w stawach, przez ryby z naszych pięknych jezior, aż po ryby morskie. Grzeszy ten, kto zajada się li tylko pangą.
     Flądra nie jest wdzięczną rybą do przygotowania (paskudne oko, twarde łuski do usunięcia), ale odwdzięcza się cudownie delikatnym mięsem.


Duszona flądra w pomidorach malinowych
Składniki na 2 osoby:
2 flądry (całe bądź już gotowe filety).
4 bardzo dojrzałe pomidory malinowe,
1 szalotka, 
tymianek,
pieprz cytrynowy, sól,
łyżka mąki,
oliwa.

1. Rybę oczyścić, odciąć głowę, wyjąć skrzela i przekroić.
2. Umyć w wodzie z solą. Osuszyć.
3. Obsypać kawałki mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie (na sporej patelni).
4. Pomidory pokroić na grube plastry, szalotkę posiekać. Dodać do ryby.
5. Dodać tymianek, sól i pieprz. Zalać rybę ok. 100 ml wody.
6. Dusić pod przykryciem 8-10 minut.
Podawać z ryżem lub chlebem.


Smacznego!

Tagged:

1 komentarz: