sobota, 8 lutego 2014

     Nasze sobotnie pieczenie na blogach, przerodziło się w tak zakorzenioną tradycję, że nawet moi domownicy pytają się co tez dobrego tej soboty upiekę. 

        W tym tygodniu padło na bagietki z kozim serem, rozmarynem i czerwoną cebulką z przepisu Piekarnii Tatter. Osobiście nie przepadam za kozim serem, ale się przemęczyłam z jego krojeniem i zapachem podczas wyrastania ciasta. W upieczonej bagietce praktycznie go nie czuć, za to rozmaryn (który uwielbiam) a i owszem. Przepis wydaje mi się dosyć niedokładny (stanowczo za mało mąki, aby ciasto się zagniotło - dodałam jeszcze ok. 3/4 szklanki). Nie przepadam za recepturami, które operują dziwnymi ilościami w stylu "195 g". Cytując za Makłowiczem: "śmiertelnie nudzi mnie używanie wagi w kuchni".




Bagietki z kozim serem i tymiankiem

Składniki:

I. Pate fermentee (zaczyn):
300 g białej pszennej maki chlebowej
195 g wody
1 łyżeczka soli
nieco ponad 1/2 grama drożdży świeżych lub 1/8 łyżeczki drożdży instant
II. Ciasto właściwe:
550 g białej pszennej maki chlebowej
150 g maki pszennej razowej
415 g wody
18 g soli
15 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
całe pate fermentee
III. Dodatki:
150 g sera koziego twardego, pokrojonego w kostkę
90 g posiekanej czerwonej cebulki, podsmażonej na maśle, wystudzonej i odsączonej
10 g posiekanego z grubsza świeżego rozmarynu

1. Zaczyn: do miski z wodą rozkruszyć drożdże. Wymieszać, następnie dodać mąkę i sól. Połączyć. Zakryć miskę folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. 
2. Ciasto właściwe: do dużej miski włożyć oba rodzaje mąki, wodę, sól i drożdże. Połączyć. Wyłożyć na stolnicę. Zagniatać dodając po części zaczyn. Do ciasta wgnieść składniki, aby równolegle się rozprowadziły. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po 45 ciasto należy złożyć. Następnie podzielić ciasto na 4 lub 6 części, uformować kule i zostawić na 20 minut pod ściereczką.
3. Po tym czasie uformować bagietki, które należy układać pomiędzy zakładki z ściereczki kuchennej (oprószonej mąką). Ewentualnie można wykorzystać aluminiową tackę do grilla. Zostawić do wyrośnięcia na 75 minut.
4. Piec 20 minut w 240`C, następnie obniżyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 10 minut.



Smacznego!



Napisy końcowe.
Tym razem w pieczeniu udział wzięły:
1. Joanna -> Różowa kuchnia
2. Dorota -> Moje Małe Czarowanie
3. Justyna -> na fb
4. Małgosia -> Smaki Alzacji
5. Olimpia -> Pomysłowe Pieczenie
6. Marge Małgorzata -> Po prostu Marghe
7.  Karolina -> Przepisy Karoliny
8. Dobrawka -> Bona Apetita!
9. Justyna -> Mama i pomocnicy
10. Gosia -> Salt & Pepper & co
11. Iwona -> Ivka w kuchni
12. Agata -> Kulinarne przygody Gatity
13. Monika -> Pin up Cooking Looking
14. Lidia -> na fb
15. Łucja -> Fabryka kulinarnych inspiracji

Tagged: , ,

8 komentarzy:

  1. Jakie one piekne i pyszne. Do nastepnego Karolinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się ciesze na nasze wspólne pieczenie i już się nie mogę doczekać następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zmieniamy nazwę na cykl sobotnie wypiekanie na sniadanie :) zapraszam do kolejnego pieczenia chałki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bagietki , super było razem piec. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne! Moje czekają na wpis :) Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne wyszły :) ja kozi ser uwielbiam i jego wąchanie sprawia mi dużo przyjemności ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne spotkanie i wspaniałe bagietki :)

    OdpowiedzUsuń