piątek, 21 lutego 2014

  Proste babeczki, a kuszą miękkością, którą nadaje im cola. Ze specjalną dedykacją dla Agnieszki,, mojej osobistej królowej babeczek, która wymyśliła dodanie coli do muffin podczas naszego babskiego wieczoru. Pyszne i puchate. 
Muffiny z colą
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki + 1  łyżka w razie potrzeby,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki coli,
1/3 szklanki oleju,
1/2 szklanki cukru,
1/2 posiekanej tabliczki czekolady gorzkiej bądź mlecznej.
+ polewa:
1 łyżka cukru,
1 łyżka margaryny,
1 łyżka mleka,
1 łyżka kakao,
+ orzechy, wiórki kokosowe do obsypania. 

1. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier i kakao. Wymieszać. Dodać mleko, colę, olej i czekoladę. Połączyć. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie (nie powinno zbyt szybko spływać z łyżki), dodać jeszcze odrobinę mąki.
2. Masę przekładać do papilotek do 2/3 wysokości. Osobiście piekę w silikonowych formach, babeczki wychodzą mniejsze.
3. Piec ok. 18-20 minut w 180`C.
4. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku, gotować chwilę aż zgęstnieje. 
5. Babeczki maczać w polewie i obsypać dodatkami.
Smacznego!

Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz