piątek, 18 kwietnia 2014

     Specjał na świąteczny stół. Kaczka kiedyś częściej gościła na polskich stołach. Teraz powoli wracamy do spożywania gęsiny i kaczki. Oba gatunki mies są uważane za najzdrowsze. A nie ma nic pyszniejszego niż tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. ;)


Pieczona kaczka z jabłkami zaprawiona winem
Składniki:
około 2 kg kaczka,
1,5 kg kwaśnych jabłek,
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina,
sok z 1 cytryny,
estragon, tymianek, majeranek,
sól, pieprz,
łyżka płynnego miodu.

1. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, estragonem, majerankiem i podlać winem. Moczyć w marynacie przez dobę, pozostawiając kaczkę w chłodnym miejscu.
2. Jabłka oczyścić, zostawiając skórkę. Zaprawić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, gałązkami tymianku.
3. Kaczkę nafaszerować jabłkami. Zszyć. Włożyć do brytfanny i podlać pozostałą marynatą.
4. Piec 2 godziny pod przykryciem w 200 `C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, posmarować miodem i piec przez kolejny kwadrans.

Smacznego!

Tagged: ,

1 komentarz:

  1. Dość zabawnie wygląda kaczka :D Z łapkami do góry :P Ale przepis mi się podoba, więc na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń