środa, 16 kwietnia 2014

   Przepraszam za dość długą przerwę, ale wiosnę poczułam, a w ogródku pełno pracy. Teraz już pozostaje podlewać i czekać na pierwsze warzywa. Szpinak już nieśmiało się do mnie uśmiecha. ;)
   Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc to ostatni moment aby nastawić zakwas na pyszny, świąteczny żurek. Absolutnie obowiązkowy na wielkanocnym stole, w towarzystwie swojskiej wędzonki i jajka na twardo. Wbrew pozorom, przygotowanie własnego zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga wielkiej pracy. Jedynie czasu. 
Zakwas na żurek
Składniki:
3 łyżki mąki żytniej,
2 łyżki wody,
szczypta soli,
kilka kryształków cukru.

1. Wszystkie składniki połączyć w gładką pastę.
2. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 dni. 
3. Potem wystarczy ugotować cebulkę (można i czosnek, na jakieś 1,5 l. płynu) z wędzonką, dolać przecedzony zakwas i 2 łyżki śmietany. Doprawić majerankiem. I mamy pyszny żurek gotowy. ;)

Smacznego!

Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz